Er det noe du lurer på?

Ring oss på 31 41 11 00, send e-post til info@tranbytannlegesenter.no, eller skriv til oss i kontaktskjemaet.

Gå til kontaktskjema

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte burde man gå til tannlegen?

Vi anbefaler å undersøke tennene dine minst én gang i året. Om du får mye tannstein bør du komme enda oftere for å få rens. Hvis du sliter med stor kariesaktivitet bør du undersøkes hos tannlegen hvert halvår for hull.

Når kan man spise etter å ha tatt bedøvelse?

Hvis du har fått bedøvelse anbefaler vi deg om å være forsiktig med spising rett etter behandlingen, i og med at det er lett å bite seg selv i tunga eller kinn.Ofte tar det 2-3 timer før bedøvelsen går ut. Noen ganger kan det ta lengre tid også.Det viktigste er at du sjekker at du har normal følelse i det aktuelle området før du spiser.

Jeg har ising i tenner, hva betyr dette og hva kan gjøres for å stoppe det?

Om tennene dine iser, kan det være et tegn på karies ( hull i tenner). Derfor er det viktig å undersøke tennene hos tannlegen. Man kan også oppleve ising etter å ha fått en ny krone eller ved store fyllinger. En slik ising varer sjeldent lenge, men kan i noen tilfeller vare i flere uker. Synlig tannhals pga hard tannbørsting kan også være årsak til ising i tenner.

Noen råd mot ising:

Daglig fluorskylling, daglig bruk av f.eks. Sensodyne eller Colgate Pro Relief tannkrem.

Hvordan kan man få bedre ånde?

I de fleste tilfeller stammer dårlig ånde fra munnhulen. Årsaken til dårlig ånde kan være forhold i eller rundt munnhulen, kosthold, munntørrhet, tannløsning , røyking osv. Tannkjøtt sykdommer som gingivitt og periodontitt er også årsaker til dårlig ånde.

Noen råd ved dårlig ånde:

  • Pass på god tannhygiene ved å pusse tennene to ganger daglig, bruke tanntråd og børste tungen.
  • Holde spyttproduksjonen i gang ved å tygge sukkerfri tyggegummi eller suge på sukkerfri pastiller.
  • Spise sunt og drikke mye vann. Dannelsen av bakterieplakk blir motvirket av frukt, grønnsaker og grove kornprodukter. Vann holder munnen fuktig og skyller bort matrester som danner bakterier og lukt.
  • Pass på jevnlig og regelmessig besøk hos tannlegen for å unngå komplikasjoner ved eventuelle tannkjøttsykdommer.

Finnes det flere måter å bleke tennene på?

Det fins to ulike måter å bleke tennene på:

  • Hjemmebleking hvor du vil få individuelt tilpasset blekeskinner som skal brukes i et tidsrom på 10-14 dager, da må de brukes minst 6 timer daglig. Alternativt kan du sove med dem.
  • Klinikkbleking hvor vi bleier tennene dine på tannlegekontoret. Blekemidlet vil da bli lagt på tennene og aktivert med kraftig lys. Denne behandlingen vil ta mellom 1,5 – 2 timer.

Siden tannbleking virker på tannoverflater burde personer som plages av ising fra tennene unngå bleking inntil denne isingen tar slutt, for å unngå store smerter.

Må alle fjerne visdomstenner?

Nei, det kommer an på fra person til person om det er en nødvendighet for fjerning av visdomstenner. Hvis visdomstann er i ferd med å vokse i feil retning, burde man få fjernet den hos tannlegen så fort som mulig for å unngå mye smerter i fremtiden. Eller om det er for liten plass for dem i munnen, og de vil da være delvis dekket av tannkjøttet. Denne tilstanden kan føre til betennelser rundt kronen på visdomstannen .Det er da indikasjon for å fjerne disse.